Mastering yourself is true power

Start now, not tomorrow

Life coach Amsterdam

 

 • Ben jij die hardwerkende vrouw met stress?
 • Wordt je gek van alle ballen in de lucht houden?
 • Heb je een droom in gedachten, maar leef je die totaal niet? 

Dan ben je aan het goede adres want ik kan je helpen naar een leven in balans!

Lang geleden was ik overspannen. Wát een zoektocht was dat naar balans! Dat moest echt anders besloot ik. Ik trainde de afgelopen 20 jaar en ontdekte technieken voor energie uit het Taoïsme die niemand je leert. Deze combineerde ik met krachtige interventies uit lifecoachen en systemisch coachen. Zo ontwikkelde ik het create your dreamlife programma van 90 dagen waarin je door het nemen van slechts 5 stappen leer hoe je van stress naar balans kunt komen.

Inmiddels heb ik honderden mensen geholpen naar een gelukkig en energiek leven zonder stress. Wil jij dat ook? Lees snel verder voor alle mogelijkheden! Yoga & Coach is geregistreerd bij de CRKBO en aangesloten bij de NOBCO.

CRKBO_Docent

Lifecoach Amsterdam

 

 

 

 

7 Tips voor meer focus en betere prestaties

7 Tips voor meer focus en betere prestaties

7 Tips voor meer focus en betere prestaties

Vorig jaar was ik geblesseerd. Mooie halve salto gemaakt met skiën met als resultaat een scheurtje in mijn linkerschouder. Naast dat het pijn deed en super onhandig was, merkte ik dat mijn focus even weg was. Vóór mijn blessure zat ik in een lekkere flow. Ik kreeg veel werk gedaan en alles waar ik mijn pijlen op richtte, lukte. Nu kost het me meer moeite om mijn doelen te bereiken. Bijvoorbeeld deze blog schrijven met tips voor meer focus of een presentatie voorbereiden.

Wat is focus eigenlijk

Het is gerichte aandacht, scherpheid en helderheid voor een doel dat je wilt bereiken. Het zorgt voor overzicht in je hoofd, het is de lijm tussen jouw doel en je gewenste uitkomst. Ken je dit ook? Nog even een theetje zetten, appje sturen, Facebook checken en opruimen voordat je iets belangrijks moet doen. En ja dan komt focus niet opdagen, want het wacht niet eindeloos op je. Als je al tien dingen hebt gedaan is focus moe, net als een spier die je traint. Je moet het daarom als het ware telkens weer opladen zoals bij een batterij. En dat is precies wat ik heb gedaan. De woorden voor deze blog rolden daarna moeiteloos uit mijn pen!

Hoe krijg je je focus terug?

Focus komt je dus niet zomaar aanwaaien. Daar moet je wat voor doen. Toen ik ging zitten wachten op focus….. je raadt het al, kwam het helemaal niet. Wachten tot focus komt is net zoiets als wachten totdat je hond zichzelf uitlaat. Of totdat het vliegtuig voor je deur stopt. Onderstaande 7 tips hielpen mij om mijn focus te hervinden.

Mijn persoonlijke 7 tips voor meer focus

 1. Zet alle sociale media en muziek uit, dit leidt je hersens af en daar houdt focus niet van.
 2. Begin gewoon met wat je moet doen. Stel je activiteit niet uit, want focus ontstaat als je ermee bezig bent.
 3. Eet niet te zwaar, want dan gaat je energie naar het verteren van je eten en niet naar je focus.
 4. Werk maximaal 1 uur achter elkaar aan datgene wat je wilde doen en neem dan een korte pauze.
 5. Focus is een spier, dus kan focus moe worden, onthoud dat goed.
 6. Focus kun je ook ontwikkelen door er veel mee bezig te zijn, doe het dus zo vaak mogelijk.
 7. Loop af en toe rond, spring en beweeg. Hierdoor gaat er zuurstof naar je hersenen en blijft je focus wakker.

Ken je iemand, die wel wat focus kan gebruiken? Deel deze blog met hem of haar. Ze zullen je zeker dankbaar zijn.

 

Stijg boven je angsten uit, dan kun je de hele wereld aan

Stijg boven je angsten uit, dan kun je de hele wereld aan

Stijg boven je angsten uit, dan kun je de hele wereld aan

Ik geloof dat heel veel vrouwen handelen vanuit angst. Angst om zich uit te spreken, angst om afgewezen te worden, angst voor conflicten, angst om niet aardig gevonden te worden en angst om te staan voor wat ze denken, voelen en willen. Helaas zijn veel vrouwen nog steeds (te) bescheiden, gebruiken ze regelmatig verkleinwoorden, verontschuldigen ze zich continue (let maar eens op hoe vaak vrouwen sorry zeggen) en voelen ze zich snel schuldig.

Stel je eens voor dat we deze angsten niet hadden? Hoe zou dat zijn? Wat zou je doen? Hoe ziet je leven er dan uit? Wat ben je dan aan het doen op het gebied van je leven, werk en relaties? Hoe krachtig zou dat voelen? Hoe vrij als een vogel zou je dan zijn?

Onze aard en energie is van nature ‘yin’; zacht, meegaand, voedend, gevend, inlevend en verbonden. Vanuit onze natuurlijke staat van zorgen en moederschap, want daar zijn we voor ‘gemaakt’. Mannen zijn yang: daadkracht, focus, minder inlevend, recht op een doel af. Allebei niks mis mee, maar als we teveel naar onze aard gaan handelen ontstaan er problemen en raken we uit balans.

Besef dat je natuurlijke yin kwaliteiten hebt als vrouw, die heel mooi en bijzonder zijn en zeker niet weg hoeven. Maar kies ook eens voor je meer mannelijke yang kwaliteiten zoals: daadkracht, voor jezelf gaan staan en duidelijk richting en stelling kiezen. Zeker zijn van je zaak, geen overbodig sorry zeggen, even niet iedereen tevreden houden. Stijg boven je angsten en onzekerheden uit, kijk mensen recht in de ogen aan, kies voor kracht en datgene wat jij echt wilt. Noem het oneerbiedig een F # mentaliteit. Kies vandaag voor jou, vrij als een vogel om te kiezen wat jij wilt. Dan ontstaat er magie en energie, kom je in de flow én kun je de hele wereld aan.

Wil jij hulp bij het het boven je angsten uitstijgen? Boek dan hier direct een gratis inzichtsessie!

 

Kies voor groei

Kies voor groei

Wil jij ook groeien?

Als klein meisje van vijf wilde ik niets liever dan groeien. En dat verlangen naar groei heb ik nog steeds, niet meer in de lengte natuurlijk maar op het persoonlijk vlak. Ik wil mij blijven ontwikkelen, mij onderscheiden; ik wordt er gewoon heel blij van. Zo blijf ik letterlijk in beweging om te groeien. En jij wil dat vast ook, maar je wordt al moe van het idee alleen al: het lijkt zoveel werk.

Hoe dan?

Om te groeien is je 1e stap je af te vragen in welk gebied je groei wilt. Anders is het een brei van mogelijkheden en zakt de moed je al in de schoenen. Dus wil je groei op het gebied van geluk, gezondheid, relatie(s) of je werk? Als je die keuze hebt gemaakt geeft het al een hoop ruimte. Vaak besluit je namelijk niet te gaan voor groei omdat je vastloopt op de HOE. Oke dat snap ik, hier is de oplossing. De truc is dat je niet hoeft te weten HOE. Na het kiezen voor groei wordt dat vanzelf duidelijk. Van te voren kun je dat niet allemaal uitdokteren en daarom loop je vast.

Voorbeeld

Ik heb jaren gewacht met betrekking tot mijn bedrijf op de HOE. Ik werkte nog in loondienst en wilde stoppen maar HOE? Red ik het wel? Hoe moet dat verder, en erger nog, kan ik het wel?

Nachten lag ik zwetend wakker en uiteindelijk gaf ik het op, maar dat voelde ook helemaal niet goed. Ik wilde groei in mijn business, want daar klopte mijn hart van! Uiteindelijk besloot ik toch te springen: ik ging er 100% voor en nam met zweet in mijn handen ontslag! Het exacte HOE wist ik nog niet, ik begon maar gewoon. Wat denk je? Mijn business, met bijbehorende gave opdrachten heeft vanaf dag een niet meer stil gestaan. Waarom? Omdat ik bewoog, ik koos!

Spannend

Ja het is spannend, maar groeien levert je zoveel op, dus besluit vandaag nog wat je wilt! Vergeet die HOE. All you have to do is choose!

 

21 Beste tips tegen stress

21 Beste tips tegen stress

Stress verminderen? Lees mijn 21 tips tegen stress!

Ik werd wakker op de koude blauwe vloer van de badkamer, huilend, in paniek en dood- en doodmoe…

Rond mijn dertigste bleek ik overspannen. Ik was moe, ongelukkig en had nul energie. Wat te doen? De huisarts en psycholoog hielpen me maar een beetje, maar het schoot niet echt op. Met het kleine beetje energie wat ik nog had besefte ik dat ik het zelf moest doen. Ik starte een quest, een mooie en intensieve zoektocht van tien jaar naar methodes om energie te krijgen en weer gelukkig te worden. Van kruidengeneeskunde tot aan bomen knuffelen, ik deed het allemaal. Er bleek zoveel meer te zijn om je leven mee te verrijken en de balans weer te vinden.

De wijze lessen die ik heb geleerd geef ik nu heel graag door. Want ik kan het niet uitstaan als ik zie dat mensen uit balans zijn. En ik snap het ook, het leven is druk, hectisch en er wordt heel veel van ons verwacht. Maar het kan anders, een leven zonder stress is mogelijk. Inmiddels heb ik honderden mensen kunnen helpen om (weer) een gezond en gelukkig leven te leiden. In deze blog deel ik vast mijn 21 beste tips tegen stress met je.

Ik heb ze ook in een mooi e-book; 21 Praktische tips tegen stress’. Handig om er elke dag een te lezen en ze in je leven te integreren. Als je het e-book wilt ontvangen hoef je alleen maar hieronder je emailadres in te vullen!

Hoe gebruik je de 21 tips tegen stress?

Lees elke dag 1 of 2 tips. Ik wil je aanmoedigen om de gelezen tips meteen toe te passen. Op die manier worden ze een ‘way of life’. Op het moment dat je dan stress ervaart, kun je teruggrijpen op jouw favoriete set van tips. Houd in een dagboek aantekeningen bij hoe je de tips tegen stress ervaart; zo kun je altijd teruglezen welke vorderingen je hebt gemaakt.

TIP 1 Ga vaker offline

De eerste van de 21 tips tegen stress: zet je smartphone, Mac of tablet even helemaal uit. Zorg dat je minimaal één uur in de middag of avond niet bereikbaar bent. Anno 2017 zijn we enorm actief op sociale media. Even Facebook checken, een Whatsappje sturen, een Instagram post plaatsen. We zittend bijna verkleefd aan onze mobieltjes en spenderen uren met gluren op ons schermpje. Dit slokt enorm veel van je kostbare tijd op. Tel maar eens het aantal keren op dat je ‘even’ Facebook checkt. Doe je telefoon uit en geniet van de rust. Lees een boek, ga in bad, start een goed gesprek of speel eens ouderwets een leuk spel.

TIP 2 Creëer een vakantiegevoel

Als je stress hebt gebruik je vakantie vaak als oplossing. Helaas werkt dit maar tijdelijk. Een week nadat je terug bent van vakantie voelt het alweer alsof je nooit bent weggeweest. Herkenbaar? Waarom wacht je tot de vakantie met leuke dingen doen? Wat doe je nu niet, wat je wel op vakantie doet? Massage? Lekker uit eten? De tijd nemen voor elkaar? Maak een lijstje van deze ontspannende activiteiten en doe ze ook in je ‘gewone’ leven!

TIP 3 Welterusten, let op licht!

Je lichaam herstelt door slaap. Je laadt je batterij er mee op en je zenuwstelsel komt tot rust. Zorg dus voor genoeg slaap en ga op regelmatige tijden naar bed. Kijk één uur voordat je gaat slapen niet meer televisie of op je mobiel. Het licht maakt je weer wakker en je slaapt daardoor minder diep.

TIP 4 Wees je eigen ‘Bob’

Nederlandse wetenschappers hebben vastgesteld dat mensen die meer dan 3 glazen alcohol per dag drinken een overactief stresssysteem hebben. Je hebt een dag gehad met veel stress en het drinken van een wijntje geeft direct ontspanning. Deze snelle fix is natuurlijk geen structurele oplossing. Als je stress hebt, is het beter even helemaal geen alcohol te drinken of met mate. Drink in plaats daarvan veel water. Dat voert stresshormonen af en is nog gezond voor je ook.

TIP 5 Overwerken werkt niet

Onderzoek wijst uit dat je voor elk overuur er twee nodig hebt om te herstellen. Af en toe overwerken? Prima, maar niet meer dan één keer in de week. Prioriteiten (durven) stellen is het beste medicijn tegen stress.

TIP 6 Focus, neem pauze

Ken je de wet van Parkinson? Deze wet stelt dat het werk van een taak uitbreidt naar de beschikbare tijd om deze te realiseren. Daarom werken wij efficiënter onder tijdsdruk. Maak per dag een lijst van jouw haalbare taken, neem na elk uur een paar minuten pauze, loop even rond en strek je uit. Dit verbetert de bloedtoevoer naar je hersenen en helpt je focussen. Focus is jouw sleutel tot rust.

TIP 7 Ga vaker mindmappen

Mindmappen is een grafische manier om ideeën en gedachten en op papier te zetten. Ons brein werkt ongeveer op dezelfde manier. Het is dus een slimme manier om van alles te onthouden. Heb je altijd veel gedachtes en ideeën in je hoofd? Denk dan eens aan mindmappen. Het hebben van overzicht geeft je rust en ruimte in je hoofd.

TIP 8 Ken je plussen en minnen

Wat geeft je energie en wat kost je energie? Pak een A4 en teken twee kolommen, één met plussen en één met minnen. Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van de minnen en zorg dat je minimaal drie dingen uit je plus lijst per week doet. Dit geeft je een goed gevoel, het werkt ontspannend en je maakt endorfine aan. Dat zijn stofjes die ervoor zorgen dat je je lekker voelt.

TIP 9 Wandel je stress weg

Wist je dat wandelen een ideale manier is om je gedachten te verzetten? Als je piekert of je hoofd leeg wilt maken is wandelen dé oplossing. Wetenschappelijk is bewezen dat je door wandelen minder somber bent, beter slaapt en er energie van krijgt. Dus trek je wandelschoenen aan en ga lekker naar het strand of bos en wandel je stress weg.

TIP 10 Voorkom een suikerdip

Wist je dat suiker ervoor kan zorgen dat je je erg moe voelt? Als je snoept geeft je alvleesklier namelijk insuline af om je suikerspiegel te herstellen. Hierdoor ontstaat de zogenaamde suikerdip, waardoor je je ineens sloom en futloos voelt. Af en toe suikers eten is echt niet erg, maar doe je dit regelmatig dan vreet het gewoon heel veel energie. Gebruik geen suiker of vervang het door kokosbloesemsuiker. Je suikerspiegel blijft daardoor gelijkmatiger en je houdt meer energie over.

Je bent nu op de helft van de 21 tips tegen stress. Lees snel verder voor meer praktische tips!

TIP 11 Ga meer lachen!

Als je lacht daalt je bloedruk daalt, werken je hersenen werken beter, zakt je stressniveau zakt en je stijgt je energieniveau stijgt. Het lijkt te eenvoudig om waar te zijn, maar het is wetenschappelijk bewezen dat lachen gezond maakt. Lach dus zoveel mogelijk, zie de humor van het leven in, kijk naar leuke films en lach wat vaker. Doe dit gedurende de dag een paar keer en zeker als je stress hebt natuurlijk.

TIP 12 Gebruik een moodchanger

Heb je last van stress of zit je in een dip? Tip: verander je bui direct door een ‘moodchanger’. Een moodchanger kan een goede herinnering zijn, een mooie plek in de natuur of een gedachte aan iets of iemand die je blij maakt. Kies een van je moodchangers als je somber bent en je voelt je direct een stuk beter!

TIP 13 Schrijf je stress weg

Dat schrijven helpt bij het tegengaan van stress is allang bekend. Je kunt namelijk alles aan het papier toevertrouwen. Het is een uitlaatklap voor je emoties. Door te schrijven leer je ook jezelf beter kennen en kan het verassend zijn wat je ineens helder krijgt. Schrijf elke dag in een mooi notitieboekje of dagboek, redigeer niet en schrijf minimaal een hele bladzijde vol.

TIP 14 Wees regelmatig dankbaar

Dankbaarheid klinkt wellicht zweverig, maar dat is het zeker niet. Het is bewezen dat mensen die dagelijks dankbaarheid beoefenen gelukkiger zijn en minder last hebben van stress. Dankbaar zijn maakt je bewust van wat je hebt, het is zien dat je glas halfvol is en niet halfleeg.

TIP 15 Doe iets voor een ander

Niets is zo fijn als om iets te doen voor een ander. Neem een goede vriend of vriendin mee uit eten. Verras iemand met een lieve kaart. Ga op bezoek bij je moeder. Neem iets lekkers mee voor een collega. Help iemand op straat. Lach naar die behulpzame caissière of koop iets kleins voor je partner. Wees creatief, het hoeft niet heel groot te zijn om jezelf en de ander (!) een goed gevoel te geven.

TIP 16 Gebruik je fantasie

Je verstand mind kent geen verschil tussen werkelijkheid en fantasie. Een gegeven waar topsporters mee werken om hun doel te bereiken. Je kunt dus heel goed je fantasie gebruiken om leuke en ondersteunende visualisaties te ‘bedenken’. Visualiseer een positief en krachtig doel. Beeld je dit tot in detail in, wat je wilt bereiken, hoe je je dan voelt en de effecten ervan op je leven. Herhaal dit zoveel en uitgebreid mogelijk.

TIP 17 Luister naar mooie muziek

Onderzoek wijst uit dat naar mooie en rustige muziek luisteren stresshormonen afbreekt en endorfine aanmaakt in je hersenen (het hormoon dat je een goed gevoel geeft). Zoek dus een mooi stukje muziek op en luister daar dagelijks naar.

TIP 18 Ga stoplichten

We rennen maar door, wanneer staan we nu eens stil? Terwijl letterlijk en figuurlijk stil staan je heel veel kan brengen. Ga vertragen, doe eens kalm aan. Gebruik elk rood stoplicht als jouw persoonlijk stop signaal. Wacht rustig en kijk eens om je heen. Misschien vallen je ineens een heleboel mooie dingen op, waar je anders compleet aan voorbij was gegaan.

TIP 19 Laat je hart spreken

Weten wie je bent en wat je wilt in het leven helpt enorm tegen stress. Vaak doen we dingen op de automatische piloot of omdat het zo hoort. Je denken vertelt je van alles en je gedachten zijn eindeloos. Hoe kies je dan vanuit je hart? Las een rustmoment in, leg je hand op je hart en vraag het. Intuïtief krijg je een innerlijk ja, een goed gevoel, of ineens weet je het antwoord.

TIP 20 Richt je op wat goed gaat

Het sluipt er vaak ongemerkt in, we mopperen en klagen veel. Door stress zie je de dingen door een donkerdere bril dan normaal. Je irriteert je eerder en je kunt minder hebben. Onbewust richt je je aandacht op negatieve gedachten. Draai het eens om. Focus je op wat goed gaat. Positief zijn trekt positiviteit aan. Houd de leuke dingen zolang mogelijk vast. Volgens de wetenschap gaat het daarna naar je langetermijngeheugen en wordt het vanzelf een ‘way of life’.

TIP 21 Geniet, het leven is maar kort

De laatste van de 21 tips tegen stress is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe moet je genieten? Sta even stil bij wat je allemaal hebt. Neem een diepe ademteug en kijk eens om je heen. We hebben eten, kleding, vrienden en familie en een dak boven ons hoofd. Stel je jezelf voor als 80-jarige en kijk terug op je leven. Wat zou je jezelf nu voor advies geven?

Wat kun je nog meer doen om stressvrij door het leven te gaan?

Stress wordt helaas vaak geassocieerd met falen of zwakte, wat natuurlijk niet zo is. Stress hangt wel altijd samen met je eigen oorzaken van stress (ook wel stressoren genaamd) en die zijn bij ieder mens verschillend. Wil jij je werken aan een leven zonder stress? Boek dan een gratis balans in je leven inzichtsessie. Ik geef twee gratis sessies per maand weg, dus wacht niet te lang! Heb je vragen, neem dan contact op via mijn Facebook pagina. Hier vind je nog veel meer leuke tips, quotes en video’s! Of doe de stresstest zodat je precies weet waar je bent op dit moment qua stresslevel.

Download gratis het eBook ’21 Beste tips tegen stress’

* verplicht veld
Betekenis Tao en 3 tips om het zelf te ervaren

Betekenis Tao en 3 tips om het zelf te ervaren

Wat is Tao? Plus 3 tips om het zelf te ervaren

De Tao is een begrip, dat – net als de werking van het heelal – moeilijk in woorden is uit te leggen. Een kleine anekdote: ik was een jaar of zeven. Op een warme zomeravond mocht ik één keer tot laat opblijven om de sterren te zien. Ik keek omhoog en algauw ging het me duizelen. Ik ging voor het eerst echt nadenken over het heelal. Niet te bevatten. Zo is het ook met de Tao.. niet te bevatten.

Betekenis

Wij vertalen Tao vaak als energie, de natuur, de weg. Dat is nog steeds onduidelijk, en eigenlijk doe je de Tao daar ook mee te kort. Want het is de energie in zoveel verschijningsvormen achter al het leven. Het is de kracht, die maakt dat alles groeit en bloeit. Besef dat maar eens. De Tao brengt het leven in jou en mij. Nieuw leven ontstaat vanuit niets. Een zaadje wordt ons voedsel. Planten, bomen en dieren groeien als vanzelf. En misschien nog wel het grootste wonder: een baby. Een baby ontstaat in 9 maanden en groeit vanuit het niets. Dat is de magische werking van de Tao.

Maar waar komt de Tao dan vandaan?

Hij komt nergens vandaan. Hij was er altijd al. Die oude grijze en wijze Taoïsten begrepen dat als geen ander. Ze werden niet afgeleid door internet en overbevolking. Ze bezaten een helderheid waarmee ze de magische krachten van de Tao konden waarnemen. Zo ontwierpen zij de 5 elementenleer en wisten ze daarmee de geheimen voor een gezond leven te ontrafelen.

Wat is dan het geheim voor een gezond leven?
Vanuit balans leren leven, de balans tussen de polariteiten yin en yang. Tussen inspanning en ontspanning, donker en licht, warm en koud en nog veel meer. Die oude wijzen snapten de wetten van deze universele krachten en implementeerden deze in hun dagelijks leven.

3 tips om de Tao zelf te ervaren

Kan jij dat ook? Ja daar ben ik van overtuigd. Iedereen kan leven zonder stress en in overeenstemming met de Tao. Dat begint met bewust worden. Hieronder 3 tips, die je in je dagelijks leven kunt toepassen.

 1. Trek je terug
  Trek je zo nu en dan terug uit je jachtige bestaan en ga naar de natuur! Plan bijvoorbeeld een microadventure. Pak je tent en ga vrij slapen onder de sterrenhemel! In de natuur is de energie van de Tao gemakkelijker op te merken. Voel de energie in en om je heen, de rust, de stilte, de dieren die er zijn en neem ook jouw eigen energie waar. Merk op dat er allerlei bewegingen zijn van energie, terug en samentrekkend, open, omhoog, naar binnen en naar buiten.
 2. Stel je open
  Stel je geest eens open voor alles wat je zintuigen waarnemen zonder deze direct in te delen in vastliggende concepten. Dit kun je doen als je aan het mediteren bent ergens in de stilte, op het strand of in het bos. Neem je yogamat mee, ga zitten en probeer eens een boom niet in te delen als boom, de zee niet in te delen als zee… Neem alleen maar waar en hang geen label aan wat je ziet.
 3. Leer leven in balans
  Hoe? Ik leer het je graag, bijvoorbeeld op een van mijn outdoor events aan het strand. Hier kun je de Tao gemakkelijk vangen in een ervaring. Je gaat de kracht voelen van de Tao, je komt in balans, je komt tot rust.

 

Buikhersenen bestaan

Buikhersenen bestaan

Wist je dat weefsels in de buik overeenkomsten vertonen met onze hersenen? En dat we ook met deze buikhersenen kunnen denken? Wetenschappers zoals dr. M.D. Gershon hebben dat recent ontdekt.

In de Tao yoga training hebben we het regelmatig over onze ‘tantien’ wat ‘zee van chi’ betekent. Je tantien is namelijk de ruimte in je buik, je guts, je midden. Je tantien is ook je opslagruimte en leverancier van energie (chi). Daarom masseren we de tantien zodat je buikhersenen geactiveerd worden. Dat merk je direct, het wordt rustiger in je hoofd, je buik wordt warm, je voelt de energie stromen.

Als je energie blokkades hebt in de organen van je buik, spanning of last van spijsverteringsklachten hebt, dan heeft dat een directe negatieve invloed op je emotionele leven, je ademhaling en je energie niveau. Door de buikmassage, de zogenaamde chi nei tsang massage, hef je deze blokkades op. Er komt letterlijk en figuurlijk ruimte in je buik, ook je ademhaling gaat makkelijker en beter.

Taoïsten geloven ook dat onze emoties een directe relatie hebben met de organen in onze buik. Niet zo vreemd als dat het klinkt, denk maar aan spreekwoorden als iets op je lever hebben of het hart op de tong hebben. De buikmassage helpt je dus ook balans te vinden in je emotionele leven!

Hoe kunnen we onze buikhersen nou meer inzetten? Plannen kunnen we gerust aan ons hoofd over laten, maar andere zaken zoals intuïtie en daar naar luisteren zou je meer aan je buikgevoel kunnen toevertrouwen. Gevolg is dat je veel meer energie overhoudt, want met het vele denken wat we doen verbruiken we 70% van onze energie.

 

De 5 beste tips tegen uitstelgedrag

De 5 beste tips tegen uitstelgedrag

Nooit meer uitstellen, zo doe je dat

Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van uitstellen: ‘verlenging van een gestelde termijn’. En met de termijn hebben we direct de kern van het probleem te pakken. Zodra iets termijn wordt verschuift het al snel naar nooit. Lees hier de 5 beste tips tegen uitstelgedrag.

Wachten op de ideale omstandigheden is een bekend verschijnsel. Dan heb ik slecht nieuws: die komen er niet. Het ideale moment om af te vallen, te starten met mediteren of sporten bestaat namelijk niet. Zelfs als we weten dat het goed voor ons is stellen we vaak dingen uit.
Als mens zijn we behept met wat we vanuit Boeddhistisch oogpunt ‘lijden’ noemen. We lijden omdat we alles wat we doen definiëren in ‘leuk’ of ‘niet leuk’. Als je net begint met mediteren, yoga of je conditie opbouwen dan is dat lastig en niet meteen leuk. Wat kun je dan wel doen? Lees hieronder hoe je met deze 5 beste tips tegen uitstellen je doel bereikt.
STAP 1: wat is je doel? Schrijf dat zo duidelijk mogelijk op een A4tje en hang het op waar je het elke dag kunt zien. Plak er een mooie foto bij, die je motiveert om je doel te bereiken. Een beeld zegt meer dan duizend woorden voor je brein.
STAP 2: welke acties moet je uitvoeren om je doel te bereiken? Schrijf de te nemen acties zo simpel mogelijk op onder je doel. Stel je wilt conditie opbouwen door hardlopen. Je acties kunnen dan zijn: 1. Hardloopschool zoeken. 2. Afspraak maken. 3. Schoenen kopen. 4. Starten. Zo deel je je doel op in kleine stappen en kom je makkelijker bij je gewenste uitkomst.
STAP 3: doe het het nu! Er is geen lange termijn, dan ga je opschuiven en je doel uitstellen en gebeurt het gewoon niet. Maak het besluit en start meteen.
STAP 4: zet je doel standaard in je agenda. Maak het doel prioriteit, anders heb je altijd een excuus dat je geen tijd hebt. Het werkt alleen als je je doel serieus neemt en er tijd voor vrijmaakt.
STAP 5: herhaling is je beste vriend. Naarmate je doel een gewoonte wordt, gaat het makkelijker. Na 5 weken zit het in je systeem en wordt het ‘leuk’. Je merkt, voelt en ziet dat je je doel begint te bereiken. Zeg nou zelf: hoe ‘leuk’ is dat?
Succes met het behalen van je doel. Laat je me weten hoe het ging?
Loes
Kun je je brein veranderen?

Kun je je brein veranderen?

Ja dat kan het brein, ze noemen dat neuroplasticiteit. Toen ik 20 jaar geleden na een burnout begon met het volgen van Taoïstische trainingen en cursussen, merkte ik direct dat het mij positief veranderde. Ik werd vrolijker en energieker, ik begreep meer en werd helderder. Toen bestonden hersenonderzoeken nog niet, maar inmiddels is het bewezen dat je brein zich kan ontwikkelen. Zo is ook mijn liefde ontstaan voor deze verschillende methodes die ik nog steeds dagelijks toepas.
Hieronder mijn favoriete top 3 die ik toepas op mijn leven en mijn brein.
TIP 1: MINDSETS
Onderzoek je gedachtes, het is niet de gebeurtenis die maakt hoe je je voelt, maar de gedachte over de gebeurtenis. Verander je gedachte naar een realistische, positieve gedachte en je gevoel over de gebeurtenis zal direct anders zijn.
TIP 2: BEWEEG
In mijn trainingen zeg ik altijd: ‘een flexibel lichaam is een flexibel brein. Dat betekent niet dat je een elastiekje hoeft te zijn en jaren moet trainen. Rek je wat vaker uit, doe 3 eenvoudige yoga oefeningen, ga wandelen of sporten. Zoek iets wat echt bij je past en doe het niet tegen je zin.
TIP 3: MEDITEER
Nee, mediteren is niet moeilijk en je hoeft niet op een berg in the middle of nowhere te gaan zitten. Mediteren is leren je bewust te worden van je eigen gedachtes, niet gedachten-loos worden. Zoals je benen bewegen bij lopen zo is je brein ontworpen om te denken. Moeilijk? Ja het vergt wat oefening, maar het is niet onmogeliijk. Ga op cursus, zoek een goede app of kom naar een van de trainingen.
Keuzestress? Leer in 3 stappen kiezen

Keuzestress? Leer in 3 stappen kiezen

Keuzestress? Leer in 3 stappen moeiteloos te kiezen.

Ben je uit balans en heb je last van keuzestress? In een wereld met zoveel mogelijkheden is dat ook wel te begrijpen. We kunnen ons ten allen tijde via internet verdiepen in elk idee of verlangen wat in ons opkomt. En er is zoveel. Maar hoe kies je dan? Leer door 3 effectieve stappen je keuze moeiteloos te maken.

STAP 1: SCHRIJF HET OP

Pak twee vellen A4 en verdeel deze in 2 kolommen. De eerste kolom met ++ en de tweede kolom met – –. Schrijf daar de voor- en nadelen op van je keuzes, leg ze daarna naast elkaar en kies degenen met de meeste plussen. Hoe makkelijk was dat?

STAP 2: STRESS IS ANGST VOOR DE TOEKOMST

Besef dat er angst onder stress zit. Angst om te kiezen komt voort uit het feit dat je bang bent om een verkeerde keuze te maken. Angst voelen is echter heel normaal, omdat je de gevolgen van je keuzes niet kunt overzien. Hoeveel je ook wikt en weegt, de toekomst kun je nooit voorspellen. Accepteer dat er altijd een onzekere factor zit in elke keuze. En zeg nou zelf: hoe saai zou het zijn als je alles al van te voren wist?

STAP 3: LAAT JE HART KIEZEN

Ga op een rustige plek zitten, doe je mobiel uit en sluit je ogen. Adem diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Leg een hand op je buik en de ander op je hart. Vraag nu vanuit je hart wat het beste is. Het antwoord kan komen in de vorm van een intuïtief weten, of een helder inzicht wat je spontaan krijgt. Ga daarna pas naar die cursus die je wilde volgen, besluit de baan te nemen die minder verdient maar wel te gek is, of boek eindelijk eens die mooie retreat om jezelf te verwennen.

Minder keuzestress en op zoek naar meer balans in je leven? Kom dan naar de TAO Work-Life-Balance training.

Volg je me al op instagram? Dagelijks tips voor een heerlijk leven

Lees je mijn blogs al? 

Het coach programma Tao work life balance van Loes heeft mij heel veel inzicht in eigen handelen en kunnen opgeleverd. Verder heb ik dieper persoonlijk inzicht gekregen en heb ik meer balans in wat anderen van mij verwachten en wat ik wil leveren!

Shanna Le Double-Bollen

Event manager

De kracht van Loes zit in de combinatie van haar nuchterheid, humor, warmte en scherpe inzicht in mensen. Dat maakt haar een fantastische trainer.

Ezra Van Tiel

Senior Consultant Issues Management, Manager and Partner, Bex*communicatie