Wist je dat weefsels in de buik overeenkomsten vertonen met onze hersenen? En dat we ook met deze buikhersenen kunnen denken? Wetenschappers zoals dr. M.D. Gershon hebben dat recent ontdekt.

In de Tao yoga training hebben we het regelmatig over onze ‘tantien’ wat ‘zee van chi’ betekent. Je tantien is namelijk de ruimte in je buik, je guts, je midden. Je tantien is ook je opslagruimte en leverancier van energie (chi). Daarom masseren we de tantien zodat je buikhersenen geactiveerd worden. Dat merk je direct, het wordt rustiger in je hoofd, je buik wordt warm, je voelt de energie stromen.

Als je energie blokkades hebt in de organen van je buik, spanning of last van spijsverteringsklachten hebt, dan heeft dat een directe negatieve invloed op je emotionele leven, je ademhaling en je energie niveau. Door de buikmassage, de zogenaamde chi nei tsang massage, hef je deze blokkades op. Er komt letterlijk en figuurlijk ruimte in je buik, ook je ademhaling gaat makkelijker en beter.

Taoïsten geloven ook dat onze emoties een directe relatie hebben met de organen in onze buik. Niet zo vreemd als dat het klinkt, denk maar aan spreekwoorden als iets op je lever hebben of het hart op de tong hebben. De buikmassage helpt je dus ook balans te vinden in je emotionele leven!

Hoe kunnen we onze buikhersen nou meer inzetten? Plannen kunnen we gerust aan ons hoofd over laten, maar andere zaken zoals intuïtie en daar naar luisteren zou je meer aan je buikgevoel kunnen toevertrouwen. Gevolg is dat je veel meer energie overhoudt, want met het vele denken wat we doen verbruiken we 70% van onze energie.